donderdag, september 19, 2019
How to Work

De nieuwe norm: staand werken

the end of sitting

Recent heeft schrijfster Katja de Bruin het boek ‘Zitten is het nieuwe roken’ gepubliceerd. In dit boek gaat ze in op de feiten en fabels over zitten. Door interviews met wetenschappers en artsen, onderzoeken en ervaringen naast elkaar te leggen, legt ze onder andere uit wat de gezondheidseffecten en voordelen zijn.

Zitten is niet ongezond, veelvuldig zitten wel. Maar wat is veelvuldig zitten? Meer dan 8 uur per dag (!) is ongezond, maar zitten wordt pas zorgwekkend voor de gezondheid, wanneer je het meer dan 11 uur per dag doet. Dit is de groep mensen die naast zittend werken, weinig bewegen. Dat klinkt als heel veel, maar met 8 uur werken, zittend reizen en ’s avonds op de bank neerploffen, haal je dit makkelijk. De resultaten liegen er niet om… Bij meer dan 11 uur per dag zitten stijgt de kans om binnen 3 jaar te overlijden met 40%, ten opzichte van mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Daarnaast is het slecht voor hart en bloedvaten en werkt het kanker, depressies in de hand.

Naast dat je in de avonduren moet proberen zo veel mogelijk te bewegen, te staan of sporten, is het ook belangrijk om gedurende de dag vaker in beweging te komen. Voornaamste reden om vaker te staan? Gezond oud worden, je energieker voelen en scherper zijn. Daarnaast voelen mensen die zitten meer afwisselen met staan zich ’s avonds minder moe waardoor ze nog actiever zijn in de avond. Of het de concentratie versterkt is nog niet bewezen, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat de concentratie bij staand werken niet omlaag!

Maar ook alleen maar staan is niet goed voor je is, het kan rug en nekklachten geven. Het gaat echt om de balans. Het advies is om zitten, staan en bewegen de hele dag af te wisselen, waarbij 30 minuten bewegen per dagdeel het minimum is.

 Tips om meer staand te werken of te bewegen tijdens werk:

  1. Zit-sta werkplek. Je ziet ze steeds vaker: de zit sta bureaus, waarmee je een deel van de dag staand en een ander deel zittend doorbrengt. De voordelen van een zit-sta werkplek hebben we al eerder beschreven. Je vind hele mooie exemplaren op Shiraz.nl, de kantoorinrichter van regio Rotterdam.
  2. Lopend vergaderen. Wil je even iets overleggen met een collega of klanten? Maak samen een wandeling!
  3. Het fietsbureau. De Oxidesk is een initiatief van TNO en Markant. De Oxidesk is een wit, in hoogte verstelbaar bureau met trappers eronder, een dynamische flex-werkplek, waar je een paar keer per dag een kwartier tot half uur op gaat zitten. De naam Oxidesk komt niet uit het niets, doordat je meer beweegt gaat je hart harder pompen wordt er krijgen je hersenen meer zuurstof waardoor je harder gaat werken. Interesse? Neem ook hiervoor contact op met Shiraz. 
  4. Het kantoor van 2025, door RAAAF. Kunstenares Barbara Visser, heeft met deze sculpturale installatie in samenwerking met RAAAF, een vernieuwend concept bedacht voor een kantooromgeving, die beweging stimuleert door te staan, leunen, liggen of hangen. ‘The End of Sitting’ is een grote ruimtelijke installatie, op het snijvlak van kunst, architectuur en wetenschap. Met dit experimentele kunstwerk is een goede eerste stap richting een toekomst, waarin staand werken de nieuwe norm is. Te zien bij de Cut Out- Chicago Architecture Biënnale t/m januari 2016.

raaaf-chicago

 

bron: RAAAF, The art of Impact en boek Zitten is het nieuwe roken, door Katja de Bruin

Like this Article? Share it!

About The Author