donderdag, september 19, 2019
How to Work

10 planten die de lucht op kantoor het best zuiveren

groen-kantoor

Steeds meer kantoren, gebouwen en woningen worden beter geisoleerd. Dit heeft aan de ene kant een zeer gunstig effect met betrekking tot het energieverbruik, maar zorgt er ook voor dat de lucht binnenhuis minder goed geventileerd kan worden. 

Dit heeft als gevolg dat er veel (vaak onzichtbare) afvalstoffen in de lucht blijven hangen die niet alleen de vochtigheidsgraad van de lucht beinvloed, maar direct gevolgen heeft voor de gezondheid en het comfort van de werknemers. Één van de manieren om de lucht op een natuurlijke manier te verbeteren en te zuiveren is het gebruik van planten. De NASA is in de jaren ’80 begonnen met een intensieve studie om de luchtkwaliteit te verbeteren in spaceshuttles en kwam tot de conclusie dat de werkproductiviteit met 11% toeneemt wanneer er lage concentraties zijn van schadelijke stoffen zoals CO2.  Omdat men tegenwoordig ongeveer 90% van de tijd binnenshuis doorbrengt zetten wij een rijtje neer met de planten met de meest luchtzuiveringen werking voor op kantoor.   

De meeste van deze planten zuiveren ongeveer 1-3 m2 lucht. Wil je echter all the way gaan, dan zijn de planten van Ogreen een fantastiche oplossing.

  1. Goudpalm

Tevens de bureauplant van het jaar 2009 en dat is niet niks. Niet alleen zuivert deze plant goed, het past in zowel moderne als klassieke intereurs. Volgens TNO is het ideaal om 1 plant per 12m2 te plaatsen voor optimaal effect.   

Goudpalm

2.  Lady Palm . Deze sexy plant wordt maximaal 4 meter hoog en behoort tot de palm-soort. Naarmate de plant ouder wordt vallen de bladeren eraf waardoor er een soort bamboo staken overblijven, daar worden wij nou blij van!  

Lady Palm

3.Bamboo Palm

Dacht jij ook dat Bamboo alleen buiten kon staan? Wij ook! Maar onze droom komt nu uit met de Bamboo Palm. Een soort bamboo die niet zoveel licht nodig heeft, maar wel tot 4 meter hoog kan worden. Heb je er genoeg van? Dan kan je hem super makkelijk verpotten naar buiten. 

Office bamboo palm boom

4. Rubber plant  

De rubber plant behoort tot de Ficus-soort en is al jaren één van de meest verkochte groene kamerplant. Omdat deze plant zo sterk is is hij populair bij studenten en openbare gebouwen. Niet alleen is deze plant een uitstekende luchtzuiveraar, hij is ook nog eens makkelijk in onderhoud (zorg dat hij een lichte standplaats heeft) en ontzettend stylish.

Rubber plant

5. Drakenbloed boom

Een plant die al veel wordt gezien binnen kantoren heeft een lichte en half-zonnige plek nodig. Hij heeft de eigenschap veel trichloorethyleen uit de lucht te halen en om te zetten in zuurstof. Nog een fijne eigenschap: heb je niet veel tijd om te verzorgen? Deze plant kan goed tegen verwaarlozing, al zal hij langzaam groeien.  

Drakenbloedboom

6. De klimop. Nog zo’n plant die je meestal alleen buiten tegen schuttingen in achtertuinen ziet groeien. Of doet het je meer denken aan een oud landhuis ergens in Frankrijk? De klimop kan ook prima binnen op kantoor. Leuk als bodembedekker in bijvoorbeeld een patio, tegen de muur of in kleine potjes die je aan de muur hangt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hij groeit snel, maar kan niet goed tegen warmte of veel licht. En vind je klimop te mainstream klinken? Dan noem je het gewoon bij de engelse naam: English Ivy

Klimop 1

  1. Aloevera  

De helende werking van Aloe Vera is allang bekend, en ook dat het nog eens een super hippe plant is naast de cactus. Maar de aloe vera is ook een prima zuiveringsplant die ook nog eens heel erg makkelijk in onderhoud is. De plant produceert steeds babyplantjes die je kan verpotten. Leuk feitje: ontstaan er bruine plekken op de bladeren, dan is de lucht vervuild.

Aloe vera op kantoor

 

8. Dwergdadelpalm

Ook weer zo’n hele fijne; een klein paradijsje op kantoor. Als je er maar genoeg plaatst waan je je vanzelf op een klein tropisch eilandje. Omdat deze plant goed tegen droge lucht kan, is hij ideaal voor op kantoor. Ook krijgt hij één keer per jaar bloemen, we like!  

Dwergdadelpalm

 

9. De varen

De varen is ook één van de popolaire plantensoorten op zowel kantoor als thuis. Ze zorgen ervoor dat de droge lucht hersteld wordt en geven vocht af. Ideaal voor mensen die vaak een droge huid hebben tijdens koude periodes, of als de airco net weer even te hard heeft aangestaan. Zorg ervoor dat ze zoveel moelijk in de zon staan/hangen en bemist de bladeren met een spuit. 

Varen

10. De vredeslelie

De vredeslelie is de enige in dit rijtje die bloemen heeft. Naast dat dit prachtig op je bureau staat, zuivert deze plant zo goed, dat het de kwaliteit van de binnenlucht met maar liefst 60% verbetert. Af en toe een beetje water en je zal lang kunnen genieten en je productiviteit verhogen met deze schatjes.

Vrede lelie

 

Bronvermelding afbeeldingen: 1.Personeelsnet.nl 2.Costafarms.com 3.Houstoninteriorplants.com 4. Architonic 5.Universalfloral 6.Amazonaws 7. 365 hangers 8.Wizzed 10.Westelm

Like this Article? Share it!

About The Author