donderdag, september 19, 2019
How to Work

Doe maar lekker duurzaam eten!

duurzaam_eten

De Nationale Postcode Loterij, Albert Heijn en Unilever hebben recent een nieuwe actie gestart: DOE MAAR LEKKER DUURZAAM. In deze actie maken worden we bewust gemaakt van duurzamere producten én hoe simpel het is om in de supermarkt hiervoor te kiezen. Maar hoe pas je duurzaam eten verder toe in je dagelijks leven?

Cliché maar waar, een duurzame wereld begint bij jezelf. Duurzaamheid kan je op heel veel manieren toepassen in je dagelijks leven, bijvoorbeeld tijdens de pauzes op kantoor. Essentieel als je bewuste keuzes wilt maken is je realiseren waar je eten vandaan komt, in hoeverre het wordt bewerkt en hoe het wordt getransporteerd. Hergebruiken, hervallen, transport en afval minimaliseren zijn hiervoor de sleutelwoorden! Daarnaast: Go Vegan (!) voor beter bodemgebruik, minder broeikasgassen en betere dierenwelzijn.

Ontbijt: Steeds meer mensen kiezen voor een ontbijt-to-go op een benzinestation of treinstation. Heel handig als je ’s ochtends weinig tijd hebt, maar funest voor het milieu. Vooral het transport van al dat eten en de verpakkingen zijn heel belastend. Het kost iets meer tijd, maar neem tijd om te ontbijten, bijvoorbeeld een supergezond fruitontbijt. Heb je haast?Smeer ’s ochtends een boterhammetje en neem hem mee in een broodtrommel.. of maak een snelle shake. Daarnaast krijg je niet allemaal troep binnen om het eten zo lang mogelijk vers te houden.

De koffiepauze: Duurzamer koffie drinken is best heel eenvoudig, met duurzame koffiebonen, biologische (soja) melk en een eigen koffiebeker kom je al namelijk al een heel eind! Probeer niet meer dan twee kopjes koffie te drinken, want koffie zelf is niet een hele duurzame keuze. Wissel je bakkie eens af met een kopje thee of glas kraanwater.

 

De lunch: Een dag in de week geen vlees eten scheelt evenveel als een miljoen auto’s van de weg halen! Dat is veel he? Dat is evenveel als alle huizen voorzien van dubbelglas en alle gloeilampen vervangen voor spaarlampen. Zo makkelijk kan het zijn, dus kies eens voor een broodje gezond ( zonder ham) in een herbruikbare doos.

Na het eten scheid je je afval netjes en maak je je werkplek en brooddoos schoon met alleen een doekje met water of een drupje Ecover.

Eten bestellen? Kies dan voor een bezorger die elektrisch rijdt of het eten per fiets brengt. Bestel ook met meerdere collega’s voor dezelfde keuken, zodat de uitstoot door transport geminimaliseerd wordt.

 

Tussendoor:Je hebt een dip en een crave for sweet. Kies geen frisdrank, maar een glas kraanwater met een  een stukje fairtrade chocola of een stukje fruit. Er zijn ook bedrijven die fruitmanden op de werkvloer leveren als Vitabox . Wanneer mogelijk leveren ze ook seizoensgroenten.

Don’ts: frisdrank, verpakte sappen en limonades, lang houdbare producten en veel exotisch!

 

Like this Article? Share it!

About The Author