donderdag, september 19, 2019
How to Work

Het nieuwe werken voor dummies.

het nieuwe werken

‘ Het nieuwe werken’ vliegt ons overal om de oren. Maar wat is ‘Het nieuwe werken’ (HNW) eigenlijk en voor wie? Wat zijn de voordelen? En wat vraagt het nieuwe werken van de organisatie en de werknemer? 

Wat is het nieuwe werken?

De grootste paradox is eigenlijk dat het nieuw werken niet een manier van werken is, maar gebaseerd is op flexibiliteit en verandering. Het nieuwe werken is niet het uitgangspunt, maar een tool waarmee bedrijven beter kunnen presteren. De werknemer kan bij HMW zelf bepalen van hoe hij werkt, waar hij werkt, wanneer hij werkt, waarmee hij werkt en met wie hij werkt. Het gaat erom zo efficiënt mogelijk met tijd en ruimte om te gaan en daar is flexibiliteit voor nodig. Allereerst is vrijheid om waar en wanneer te werken een uitgangspunt voor HNW. Veel mensen denken dan meteen aan thuiswerken, maar HNW laat je werken waar je wilt: in de trein, op kantoor, thuis of op het strand.  Daarnaast is een goede bereikbaarheid essentieel zodat de werknemer goed contact kan hebben met andere collega’s. Middelen hiervoor zijn bijvoorbeeld internet, telefoon etc. Fysieke aanwezigheid is niet meer nodig. Personeel heeft geen vaste werkplek en die mogelijkheid moet de organisatie dus ook kunnen bieden.

Voordelen:

  1. Minder transportkosten voor de werknemer
  2. minder vestigingen voor de werkgever en/ of minder ruimte nodig. Het kantoor wordt een ontmoetingsplek.
  3. Maatschappelijk verantwoord door meer digitalisering
  4.  Autonomie heeft een motiverende invloed en meer betrokkenheid de werknemers
  5. Verhoogde productiviteit

Het nieuwe werken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals isolatie van de kantooromgeving. Daarnaast moet de werknemer ook om kunnen gaan met de zelfstandigheid die wordt geboden, en daardoor juist geen pauzes nemen of de grens tussen werk en privé meer laten vervagen. Om dit te voorkomen dient er goed actief contact te zijn tussen de werknemer en werkgever en duidelijke doelen gesteld worden.

Bekende valkuilen van plaats- en tijdonafhankelijk werken zijn te lang doorwerken, altijd bereikbaar zijn en onergonomische werkomstandigheden,

goede afspraken met elkaar maken over waar, wanneer en hoe er gewerkt wordt.

Benieuwd hoe je de thuis werkplek goed kan inrichten? Klik dan hier:

http://dare.uva.nl/cgi/arno/show.cgi?fid=529698

Like this Article? Share it!

About The Author